Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Sokolac 1, Doboj, Jajce i Prijedor 4, Sanski Most i Zenica 5, Ivan Sedlo 6, Banja Luka, Bijeljina i Tuzla 7, Grude, Livno, Široki Brijeg i Trebinje 8, Mostar, Sarajevo, Srebrenica i Zvornik 9, Bugojno i Drvar 10, Gradačac 12, Neum 13, Bihać 16 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, povremena i slaba kiša je moguća ponegdje na sjeveru i zapadu Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 11 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

Blizina pogoršanja i mjestimično jači jugo, uz osjetnije zatopljenje, uzrokovaće poteškoće hroničnim bolesnicima i meteoropatama.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i slojevito se odjenuti.

Moguće su poteškoće, poput glavobolje, malaksalosti, dekoncentracije, reumatskih bolova i nesanice.

Loši efekti neuobičajenih vremenskih prilika, slabije će biti izraženi u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni.

—–

BIHAMK

Učestali odroni zemlje i kamenja na kolovoz

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova, saobraća se i na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka, Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Vozačima skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Poseban oprez savjetujemo na dionicama koje prolaze kroz kanjone i preko planinskih prevoja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)