Anketa: Angela Merkel ostaje najpopularniji njemački političar

Kancelarka Angela Merkel ostaje najpopularniji njemački političar, sudeći po anketi koju je proveo institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa, objavljenoj u ponedjeljak.

U prvoj rang listi instituta Forsa u ovoj godini, Merkel je dobila 59 od 100 poena i zadržala je svoju poziciju iz prošle ankete. Forsa redovno utvrđuje nivo povjerenja koji njemački građani imaju u svoje političare.

“Veliko povjerenje koje uživa Angela Merkel pokazuje da se ona u javnosti smatra nekom vrstom predsjedničkog kancelara, koji se postavlja  iznad stranačkih i političkih svađa”, izjavio je Manfred Guellner, čelnik Forse, komentarišući rezultate ankete.

Čelnik njemačke stranke Zelenih Robert Habeck slijedi iza Merkel na drugom mjestu s 50 poena, bilježeći pad od jednog poena s prethodne ankete, uprkos tome što je kritikovan u širokoj javnosti zbog agresivnih izjava o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Davosu.

Habeck je nazvao govor koji je održao Trump na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kao najgori govor koji je čuo u životu, prenosi Xinhua.

(Fena)