Magazinović: Mostar ne smije biti moneta za potkusurivanje

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović izjavio je u ponedjeljak kako o Mostaru trebaju da odlučuju Mostarci, te da Mostar ne smije biti “predmet za potkusurivanje po bilo kome drugom pitanju”.

“Stavovi SDP-a kada je Mostar u pitanju su jasni. Potrebno je ukloniti diskriminaciju onako kako je rekao Evropski sud za ljudska prava, bez ikakvih egzibicija sa posebnim zakonima, sa uređivanjem Statuta mimo Gradskog vijeća i to je vrlo jednostavno ako se želi uraditi”, kazao je Magazinović uoči javne tribine „Budućnost Mostara“, koju je organizovao BH blok (SDP BiH i Naša stranka).

Dodao je kako se presudu Suda za ljudska prava treba poštovati i da se to pitanje ne smije vezati ni za kakav paket.

“Mostar ne smije biti moneta za potkusurivanje po bilo kome drugom pitanju i pitanje Mostara se ne može staviti u neki paket, te mu se svezati mašna da to ljepše izgleda. Najveća prepreka tome da se konačno riješi pitanje održavanja izbora jeste opterećivanja tog pitanja mnoštvom drugih”, poručio je Magazinović.

O izborima u Mostaru govorio je i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, koji je kazao kako je Mostar već 12 godina talac politike, koja ne želi da se u ovom gradu dogode izbori “jer im je ovako kako jeste fantastično”.

“Na sreću, to više nije pitanje koje je upućeno samo našim parlamentarcima i političkim strankama zbog kojih nema izbora u Mostaru već deset i više godina, nego je propisan vrlo jasan mehanizam. Ne vjerujem da će ti ljudi doći do rješenja za Mostar, ali vjerujem u Ustavni sud BiH”, poručio je Kojović.

Tribina je održana je u prepunoj sali hotela “Bristol”, a organizovana je povodom pravosnažnosti presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je dat rok od šest mjeseci domaćim vlastima da riješe pitanje neustavnosti Izbornog zakona BiH, odnosno neodržavanja loklanih izbora u Mostaru.

Evropski sud za ljudska prava u oktobru prošle godine utvrdio je diskriminaciju stanovnice Mostara Irme Baralija na temelju mjesta prebivališta, jer se već 11 godina ne održavaju izbori za Gradsko vijeće Mostara.

(Fena)