Pretežno oblačno, poslijepodne kiša, susnježica i snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac 2 stepena, Jajce 5, Ivan Sedlo, Sanski Most, Tuzla, Zvornik 6, Banja Luka, Prijedor, Zenica 7, Bijeljina, Livno, Srebrenica, Trebinje 8, Doboj, Drvar, Široki Brijeg 9, Bugojno, Gradačac, Mostar, Sarajevo 10, Neum 13, Bihać 16 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme. Poslije podne s kišom u nižim područjima, a u višim sa susnježicom  i snijegom. Krajem dana ili u večernjim satima snijeg i susnježica su mogući i u nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne.

Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, prije podne jugozapadni, a poslije podne u skretanju na sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16 stepeni. Tokom poslijepodneva pad temperature vazduha, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Pod uticajem nadolazeće promjene, većina stanovništva biće lošijeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije.

Sa jačanjem osjeta hladnoće, opšta slika će se postepeno, do kraja dana, pogoršati u cijeloj zemlji.

Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, u noći problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Magla ovog jutra smanjuje vidljivost u dolinama rijeka Lašve i Vrbasa, kao i na putnim pravcima: Livno-Kupres, Livno-Tomislavgrad, Glamoč-Mliništa i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Poseban oprez savjetujemo na dionicama koje prolaze kroz kanjone i preko planinskih prevoja. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, zbog sanacionih radova, do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova, saobraća se i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac), Crna Rijeka-Mrkonjić Grad i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)