U HNK-u nema osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona ne postoji niti jedna osoba za koju se sumnja da je zaražena koronavirusom, kazao je u izjavi za novinare glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

“Ključno i bitno kazati je da u ovom trenutku na područje našeg kantona nema osoba oboljelih od tog virusa i nemamo niti jedan slučaj koji na to ukazuje. Zavod za javno zdravstvo HNK-a i sve ostale institucije koje trebaju nešto raditi po ovom pitanju uključene su i svakodnevno ćemo komunicirati s javnošću i ponuditi odgovore na sva eventualna pitanja”, kazao je Pavlović.

Što se tiče kineskog radnika u Čapljini o kome su mediji pisali proteklih dana, Pavlović je naveo kako je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić potvrdio da je to zdrav čovjek.

“Doktor Avdić lično se išao uvjeriti u zdravstveno stanje tog radnika. Navedeni radnik išao je u Kinu proslaviti Novu godinu i vratio se ovamo, trenutno je već pet dana pod nadzorom i trebao bi biti još najmanje toliko. Ta izolovanost, odnosno karantin, organizovan je i provodi se na vrlo profesionalan način i po najvišim standardima i to je samo mjera predostrožnosti budući da je navedeni čovjek došao s prostora na kome ima jako puno oboljelih”, istakao je.

Što će se dogoditi ako neko ulazi u Bosnu i Hercegovinu iz Kine ili neke druge zemlje, pitanje je za Vijeće ministara BiH, dodao je Pavlović.

“Ono što mi u ovom trenutku činimo i možemo učiniti je da nad svim onim ljudima za koje znamo da su preko graničnog prelaza koji je vezan za naš kanton došli iz navedenih područja na prostor HNK-a, vršimo preventivni nadzor, provjeravamo zdravstveno stanje osoba koje se onda sukladno onome što kaže struka izoluju ili stave u karantin, kako bi se moglo detaljno utvrditi njihovo zdravstveno stanje”,  kazao je.

(Fena)