U srijedu isplata januarskih penzija

Isplata januarskih penzija u Federaciji BiH počeće u srijedu, 5. februara, potvrđeno je Feni iz Federalnog zavoda penzionog i invalidskog osiguranja.

Riječ je o prvoj isplati penzija iz federalnog budžeta, s obzirom da je Zavod penzionog i invalidskog osiguranja početkom ove godine dobio status budžetskog korisnika.

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću iz Zavoda PIO kazao je kako je u proteklom periodu Zavod uradio ogroman posao vezano za prelazak na trezorski način poslovanja, te dodao kako vjeruju da će i u tehničkom smislu sve biti uredu i da će korisnici sutra dobiti svoje penzije.

“Isplata penzija s federalnog budžetaa ne mijenja ništa što se tiče iznosa penzija, koji ostaju isti”, izjavio je Kvesić za Fenu.

Najniža penzija u FBiH, kao i prethodnih mjeseci, iznosi 371,77 maraka, zagarantovana 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Prihodi od uplata doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, koji su prihodi Zavoda, od 1. januara 2020. godine sastavni su dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje vršiće se na jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

(Fena)