Državljanin BiH pokušao prokrijumčariti 23 ilegalna migranta

Pripadnici Jedinice granične policije Dobrljin juče su lišili su slobode državljanina Bosne i Hercegovine, S.M. (1985.), nakon što je noć ranije, 3. februara, spriječen u krijumčarenju 23 ilegalna migranta na području opštine Kostajnica. Migrante je iznajmljenim kombijem, bh. nacionalnih oznaka, pokušao prokrijumčariti u Republiku Hrvatsku, saopšteno je danas iz GP BiH.

U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se i S. H. (1996.) i H. G. (1996), takođe državljani BiH. Među krijumčarenim migrantima bilo je i maloljetnika muškog pola. Niko od ilegalnih migranata nije posjedovao identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenima izjavili su da dolaze iz Pakistana (17), Egipta (5) i Bangladeša (1).

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata u vezi sa krivičnim djelom krijumačarenje lica, protiv trojice bh. državljana ovoj instituciji biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

O događaju su obaviješteni službenici Centra za socijalni rad Novi Grad, kao i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)