Izložbom slika Sabine Dumpor otvoren ciklus “Trebao mi je neki novi početak”

“True colors”, naziv je prve samostalne izložbe slika mlade mostarske umjetnice Sabine Dumpor, koja je otvorena u utorak naveče u Centru za kulturu Mostar u okviru ciklusa “Trebao mi je neki novi početak”.

Na izložbi je predstavljeno 27 djela rađenih u tehnici akril na platnu, na kojima su prikazani različiti motivi, pejzaži, apstrakcije, Stari most…

“Umjetnost pokreće svijet i sve ovo što radim, radim iz ljubavi. Volim slikanje, pisanje, glumu, čitanje knjiga i sve to kroz nastavu prenosim i na djecu”, istakla je autorica, inače profesorica u srednjoj školi.

Slikarstvom se, kaže, bavi od osnovne škole, a svoje znanje učenicima nerijetko prenosi kroz rime.

“I večeras će rima biti iako će možda kiša vani liti. Iako vjetar puše, biće sretne vaše duše, zato što ste došli da vidite slike moje i da sa vama podijelim ove sve divne boje. I hvala Centru za kulturu što mi je omogućio ovu avanturu”, poručila je kroz rime svestrana profesorica i autorica izložbe Sabina Dumpor.

Urednik kulturnog programa mostarskog Centra za kulturu Dario Terzić naglasio je kako je ciklus “Trebao mi je neki novi početak” pilot projekat, kojim se daje prostor i vrijeme zaljubljenicima u slikarstvo, onima koji nisu profesionalci nego se slikarstvom bave iz hobija.

“Odlučili smo da to bude jedan period u godini, za sada je to februar i mart, i nadamo se da će ovaj projekat zaživjeti i biti nastavljen i narednih godina”, poručio je Terzić.

Sabina Dumpor rođena je u Mostaru 1990. godine. Učesnica je likovnih kolonija i izložbi u Lukavcu 2013., Puli 2014. te Blagaju 2015. godine. Dizajnirala je i naslovnice za knjige “Zagrli život”, “Pjesme koje nam život znače”, “Mili Dueli”, “Rustemov ah” i “Međunarodna zbirka poezije” objavljene u Hrvatskoj i Srbiji.

Članica je udruženja “Kultura snova” iz Zagreba, dobitnica priznanja za izuzetan doprinos radu udruženja “Zagrli život” iz Subotice, a u mostarskim srednjim školama predaje biologiju i mikrobiologiju.

Ova izložba prva je u okviru ciklusa “Trebao mi je neki novi početak”, kojim će se mostarskoj likovnoj publici u naredna dva mjeseca, po prvi put, predstaviti osam zaljubljenika u slikarstvo.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

(Fena)