Premijera predstave „Huzur“ u petak u Narodnom pozorištu Mostar

Danas je u „Studiju 64“ Narodnog pozorišta u Mostaru održana konferencija za medije povodom premijere predstave „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji slovenske rediteljice Alme Lapajne. Premijerno izvođenje biće izvedeno u petak, 7. februara, na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati.

„Ovo je jedna od onih predstava koje se rade iz ljubavi i iz potrebe da se ispriča priča, i upravo u tome leži njen potencijal. Na našu sreću, svi produkcijski izazovi s kojima se redovno susrećemo nisu bili  prepreka da dobijemo predstavu koja u umjetničkom, estetskom i sadržajnom smislu čini veliki iskorak naprijed u našem repertoaru. Takođe, za pozorišni život grada Mostar prava je sreća dobiti rediteljicu evropskog kalibra kakva je Alma Lapajne i ne dvojim da je njena estetika pravo bogatstvo ali i osvježenje u kulturnom životu grada. U svakom slučaju, naša očekivanja od predstave su i više nego ispunjena jer smo dobili emotivnu, slojevitu predstavu sa snažnom porukom a sudeći prema interesu publike, nemam nikakve dvojbe da će imati ko anticipirati te poruke“ istakao je direktor Narodnog pozorišta u Mostaru, Almir Mujkanović.

“Huzur” donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

”Dala sam riječ Emiru Spahiću, umjetničkom direktoru NP Mostar da ću doći i režirati ovu predstavu. Nisam znala kakva će biti dramatizacija, jer književno djelo Martine Mlinarević je književno djelo. To je u stvari dnevnik bitke žene sa karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom. Napisan je veoma lično, sa puno strasti, sa puno bola, sa puno straha, sa puno afirmacije žene kao takve”, kazala je redateljica Alma Lapajne, dodavši da “Huzur u stvari nije stanje, to je dinamičan proces traženja huzura i to nam se događa čitav život.”

„To što je Martina Mlinarević za neke kontroverzna ličnost nije bio razlog niti za niti protiv da radimo predstavu, već isključivo umjetnički i estetski razlozi sadržani u knjizi”, zaključio je Mujkanović.

Dramatizaciju teksta potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus. U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić.

Prva repriza predstave je već 8. februara, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati 14. i 21. februara od 20 sati.

(NovaSloboda.ba)