“Treća granica”

Protekle sedmice se oko četiri hiljade centralnoameričkih migranata okupilo na granici između Meksika i Gvatemale. Meksički graničari spriječili su ih da uđu u zemlju i blokirali su njihovo dalje putovanje u SAD.

O razlozima i djelotvornosti migracijske politike predsjednika Trumpa, govorila je Sarah Pierce iz Instituta za migracijsku politiku u Washingtonu.

Meksiko blokira svoju granicu zato što SAD vrše pritisak na njega. U ovom slučaju se radilo o “karavanu”, velikoj grupi migranata, posebno iz Hondurasa i El Salvadora, koji su željeli otputovati u SAD. Ti su “karavani” postojali i prije Trumpove administracije, a predsjednik vrši pritisak na južne zemlje da ga zaustave.

Vrhunac je bio prošle godine, kada je Trump zaprijetio Meksiku da će nametnuti tarife meksičkoj robi ukoliko ta zemlja ne spriječi migrante da uđu u SAD. Prijetio je da će zatvoriti američko-meksičku granicu. Meksiko je sada značajan dio svoje nacionalne garde posvetio rješavanju pitanja migracija.

Većina migranata koji žele otići u SAD danas se vraća u Meksiko, To je dio politike “ostanite u Meksiku”, koja je na snazi od januara 2019. godine. Svi koji traže azil na južnoj američkoj granici moraju na rješenje zahtjeva čekati u Meksiku.

Pri tome je jedan broj  migranata deportovan u Gvatemalu, pošto je Trumpova administracija sklopila partnerstva za azil s Gvatemalom, Hondurasom i El Salvadorom. Gvatemala je jedina zemlja, u kojoj je sporazum na snazi. Smatra se sigurnijom „trećom zemljom“. Neke migrante iz Hondurasa i El Salvadora, američke vlasti deportuju u Gvatemalu radi podnošenja zahteva za azil u toj zemlji. Provođenje tog postupka je vrlo neuredno. Mnogi migranti kada slete avionom, i odjednom se  nađu u Gvatemali, prvo ni ne znaju u kojoj se zemlji nalaze i kako treba podnijeti zahtjev za azil.  Ali, sveukupno gledano, broj azilanata u SAD je izuzetno opao. SAD ne očekuje da će Meksiko ovu “treću granicu” držati samo radi njih.

Situacija u zemlji se pogoršava, jer i sve više Meksikanaca želi pobjeći. Tražioci azila jednostavno ne mogu biti deportovani u svoju matičnu zemlju, jer se tada javljaju novi problemi.

Tuga izbjeglička se nastavlja…

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)