U Bosni oblačno sa snijegom, u Hercegovini pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom. U Hercegovini umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac -3, Sarajevo 0, Bihać, Bugojno, Livno, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica 1, Drvar i Jajce 2, Tuzla i Zenica 3, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac i Zvornik 4, Doboj, Široki Brijeg i Trebinje 5, Mostar 7, Neum 8 stepeni.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i kišom. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Snijeg ili susnježica mogući su i na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Poslije podne ili u večernjim satima padavine postepeno prestaju.

Vjetar umjeren do jak sa olujnim udarima sjeverni. Na području Hercegovine, zapadne i istočne Bosne povremeno su mogući i orkanski (više od 90 km/h) udari vjetra.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -1 do 6, na jugu od 6 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nestabilno vrijeme, praćeno padavinama i nižim temperaturama, loše će djelovati na većinu populacije.

Osjećak hladnoće dodatno će se pojačati usljed sjeverca i povećanog sadržaja vlage u vazduhu.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije.

Neophodno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju oblačenju.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice, jakog vjetra i odrona kamenja

Ugaženog snijega na kolovozu ovog jutra ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju.

Izdvajamo putne pravce: Mokro-Podromanija, Trnovo-Foča, Bugojno-Kupres-Livno, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Upozoravamo i na učestale jake udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje.

Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima vijaduktima i prolazima tunelima.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a pažnju skrećemo na sitnije odrone zemlje ili kamenja

Apelujemo na vozače da prije polaska na putovanje provjere informacije o stanju na cestama (putem telefona 1282, na našoj web stranici i mobilnoj aplikaciji), kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, zbog sanacionih radova, od 08 do 16 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)