Uhapšena mlada Hrvatica s Evropske liste najtraženijih bjegunaca

Mlada hrvatska državljanka s Evropske liste najtraženijih bjegunaca, Zorka Rogić, uhapšena je krajem januara u Irskoj, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, ne otkrivajući njen identitet.

U MUP-u ističu da su njenom pronalasku i hapšenju posebno pridonijele anonimne dojave na stranicama Evropske liste najtraženijih bjegunaca.

“Zahvaljujući intenzivnom radu, ostvarenoj operativnoj policijskoj saradnji i pravovremenoj razmjeni informacija policijskih službenika FAST jedinice Irske i Odjela za ciljane potrage i precizno lociranje MUP-a (FAST tim Hrvatska) 29januara 2020. godine na području Irske je uhapšena 29. godišnja hrvatska državljanka Z. R.”, izvijestio je hrvatski MUP, prenosi Hina.

Dodaju da se radi o jednoj od najtraženijih osoba, za kojom je Hrvatska raspisala pojernicu, a čije ime se u oktobru prošle godine našlo i u programu “zločin ne poznaje pol”.

“Njenom pronalasku i hapšenju posebno su pridonijele anonimne dojave na stranicama Evropean most wanted liste”, kažu u MUP-u iz koga zahvaljuju “javnosti i medijima na pruženoj podršci i saradnji, a koji su i ovaj put dokazali da su itekako zainteresovani zaštiti svoju zajednicu i žele pomoći policiji u pronalasku osoba za kojima su raspisane potjernice”.

Kako se doznaje Zorku Rogić, rođenu 1991. godine iz Viškova kod Rijeke, Hrvatska je tražila zbog krijumčarenja droge i oružja, a u bijegu je bila od 2014. godine. Prema pisanju medija, s kolegama se bavila teškim krađama, prijetnjama i iznuđivanjima.

(Fena)