Podrška Vlade HNK-a organizovanju konferencije drvnog klastera

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona sastao se danas sa Osmanom Macićem i Zdravkom Vojvodićem, čelnikicima Drvnog klastera Hercegovine. Razgovarano je o aktivnostima  Udruženja, s naglaskom na organizovanje Međunarodne naučno-stručne konferencije o drvnoj industriji, koja će biti održana sredinom maja u Neumu, uz podršku Vlade HNK-a.

„Drvni klaster Hercegovina, zajedno s Vladom HNK-a, u pet godina postojanja pokušava podići svijest lokalnoj zajednici i regiji o održivom gospodarenju šumama i kružnoj privredi u drvnoj industriji, te ih informisati o ekološki prihvatljivim rješenjima kroz obnovljive izvore energije i biomase. S tom nakanom, u Neumu planiramo održati dvodnevnu konferenciju, na kojoj bi bile obrađene teme: šumarstvo krša, digitalizacija proizvodnje drvnoga sektora i školovanje“, kazao je Zdravko Vojvodić, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina.

Predsjednika Hercega su, takođe, upoznali i o tomu kako je Klaster pokrenuo inicijativu osnivanja Centra izvrsnosti za drvo u Mostaru, koji bi značajno pomogao u rješavanju svakodnevnih izazova s kojima se susreću članice Klastera, ali i ostale firme kojima je djelatnost vezana uz drvnu industriju i šumarstvo.

„Sektor šumarstva i drvne industrije vidimo kao vrlo bitan segment privrednog razvoja. To je sektor koji u Bosni i Hercegovini ima najveći promet i osigurava veliki broj radnih mjesta, s napomenom da ovaj klaster okuplja članice iz čak pet kantona u F BiH i ostvaruje izvrsnu saradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, što je prepoznato i na razini Evropske unije“, kazao je predsjednik Herceg.

Prvi čovjek kantonalne Vlade dodao je i to kako je i kroz kantonalni budžet prepoznat rad Klastera i kako će nastaviti i dalje podupirati njegovo djelovanje.

„Svjedoci smo kako naš obrazovni sistem uopšte nije usklađen s potrebama tržišta rada. Naime, nama nedostaje kadrova osposobljenih za specifična zanimanja i za stvarnu potrebu tržišta rada“, istakao je predsjednik Herceg, pozdravivši inicijativu Klastera da dio pripravnika, koje finansira Vlada HNK-a, svoj priprfavnički staž odradi i u privatnom sektoru.

Inače, u rad dvodnevne Konferencije biće uključena tri kantonalna resora: poljoprivreda, privreda i prosvjeta, zatim predstavnici naših visokoškolskih ustanova, kao i privrednih stručnjaka iz realnoga sektora, koji rade u drvnoj industriji, a čija će iskustva, mišljenja i stavovi vezani uz drvnu industriju zasigurno biti od velike koristi, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)