Posljednja velika zvijezda Hollywooda Kirk Douglas umro u 103. godini

Glumac Kirk Douglas, posljednja velika zvijezda Hollywooda, umro je u srijedu u 103. godini, objavio je njegov sin Michael Douglas.

Rodio se u porodici siromašnih ruskih Židova, koji su u SAD uselili iz Gomela, današnja Bjelorusija. Otac je glumca Michaela Douglasa. Po vjeri je Židov.

Pravo ime mu je Išur Danielovič Demsky. Na filmu je nastupao čak 57 godina. Iako je poticao iz siromašne porodice, završio je fakultet, a bio je aktivan u hrvačkom timu.

Da bi lakše završio studij, razmišljao je koji posao raditi, a gluma mu se učinila najboljom.

Imao je markantan fizički izgled, ali morao je imati prepoznatljivo ime, pa je postao Kirk Douglas.

Oscara kao glumac nikad nije dobio, iako je bio nominovan čak tri puta. Tek s 80 godina dobio je počasnog Oscara za doprinos filmskoj umjetnosti kao moralna snaga.

Ženio se dva puta, ima četvoro djece. Predsjedničko odlikovanje slobode dodijeljeno mu je 1981. godine, a 1985. godine dobio je francusku medalja Legija časti. Ima svoju zvijezdu na Šetalištu slavnih.

Ostvario je niz zapaženih uloga, od kojih je jedna od najboljih u istoriji filma, ona kad glumi revolveraša s Divljeg zapada, koji se zove Doc Holliday, a tu su i Vincent van Gogh, Spartak i pukovnik Dax.

(Fena)