Sunčano uz malo oblačno

U većem dijelu Bosni i Hercegovini jutros je sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -17 stepeni, Ivan-sedlo -8, Bugojno, Livno, Sarajevo -4, Jajce -3, Drvar, Gradačac, Tuzla -2, Zenica -1, Bihać, Grude, Sanski Most 1, Široki Brijeg 2, Mostar 3 i Neum 4 stepena.

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjerenuo oblačno.

Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Tokom dana povremeno jaki udari vjetra u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Dnevna temperatura od 0 do 5, na jugu od 4 do 9 stepeni., saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilizaciju vremena, više sunca i postepeno poboljšanje biometeoroloških prilika, većina stanovništva će se osjećati ugodnije.

Jutarnji sati će biti osjetno hladniji u odnosu na protekli period, a tokom dana će preovladavati sjeverno strujanje, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura.

Hronični bolesnici, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima, trebaju biti oprezniji i ne izlagati se jačim naporima.

—–

BIHAMK

Zbog snijega i vjetra obustavljen saobraćaj na nekim magistralnim putevima

Regionalni put Prozor-Tomislavgrad, zbog jakog vjetra i snježnih nanosa, zatvoren je za saobraćaj. Jutros od 1:30 sati za sve kategorije vozila otvoren je magistralni put Glamoč-Mlinište, dok na putu Kupres-Šuica-Livno za sada mogu saobraćati samo putnička vozila. Zbog zaostalog teretnog vozila otežano, jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo).

Za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca na putevima: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Glamoč-Mlinište, Trnovo-Dobro Polje (Rogoj) i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), kao i na širem području Romanije.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju. Upozoravamo i jake udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima. Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Apelujemo na vozače da prije polaska na putovanje provjere informacije o stanju na cestama (putem telefona 1282, na našoj web stranici i mobilnoj aplikaciji), kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)