Bevanda: Uvođenjem ERCP pretraga napravili smo veliki iskorak

Sveučilišna klinička bolnica Mostar u petak je na Klinici za unutrašnje bolesti s centrom za dijalizu krenula s ERCP pretragama, a riječ je o retrogradnoj koledokopankreatografiji, odnosno dijagnostičkoj pretrazi koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače.

Direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić kazao kako su ove ERCP pretrage nešto što je mostarskoj bolnici dugo falilo u gastroenterologiji.

“To je jako važna pretraga zbog koje su naši pacijenti odlazili na druge adrese, od Zagreba, Sarajeva i Splita do Nove Bile, gdje su uspješno dobivali tu uslugu, ali sada će sve to moći dobiti i u SKB-u Mostar. Nabavili smo kompletnu opremu čak i prije šest, sedam mjeseci, ali zbog nekih tehničkih razloga sve to nismo mogli pokrenuti do sada”, objasnio je Kvesić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda kazao je kako je ovo veliki događaj za Klinički odjel za gastroenterologiju SKB-a Mostar.

“Danas ćemo početi raditi ovom sofisticiranom metodom, za koju je proces edukacije bio malo duži nego za one klasične metode koje smo mi do sada radili. Siguran sam kako će prisustvo šefa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog bolničkog centra Split Željka Puljiza uveliko pomoći pri usavršavanju naših mladih kadrova. Meni kao voditelju i svim uposlenicima Odjela ovo je važan događaj u razvoju navedene klinike”, istakao je Bevanda.

Kazao je kako se ova metoda može koristiti i u dijagnostičkom i terapijskom smislu, kada postoje problemi na nivou žučnih i gušteračnih vodova.

“Ona je jako teška i za liječnike i za pacijente, ali korist koju imamo od ove metode neuporedivo ide na stranu njenom učinku i značaju u medicini. S ovim načinom, izbjeći ćemo mnoge operativne zahvate, koje bi, inače, morali raditi da ne postoji ERCP pretraga i to je velika korist za naše pacijente”, kazao je Bevanda.

Dodao je kako se uvođenjem ERCP pretraga Sveučilišna klinička bolnica Mostar uzdiže na listiizvrsnosti.

“Ovo je iskorak za naš Odjel, Kliniku i kompletnu mostarsku bolnicu, kojim ćemo uveliko kompletirati sve pretrage iz gastroenterologije što će, osim pacijentima i ugledu bolnice, doprinijeti i zdravstvenom zavodu, koji više neće morati izdvajati novac za pretrage u drugim centrima. Isto tako, navedena metoda biće od velike koristi i našim studentima, koji će uživo u praksi vidjeti što znači ta pretraga i njen učinak”, rekao je Bevanda.

Šef Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Split Željko Puljiz istakao je kako je uvođenje ERCP metode nedostajalo SKB-u Mostar da bude na evropskom nivou.

“Prostori koji su pripremljeni za izvođenje ove procedure u mostarskoj bolnici puno su bolji nego u KBC-u Split, a za omogućavanje i stvaranje takvih uslova potreban je jako dobar menadžment. Metoda je komplikovana, ali mislim da će ljekari u vrlo kratkom periodu moći sami početi izvoditi jednostavnije podprocedure”, kazao je Puljiz.

Dodao je kako će se ovom metodom u kombinaciji rendgena i endoskopije prikazivati žučni vodovi.

“Mi te žučne vodove možemo prikazati i magnetnom rezonancom, ali to nije toliko kvalitetno kao ERCP-om. Ako treba izvršiti terapijski , kao što je vađenje kamenca, uzimanje uzorka da vidimo je li bolest maligna ili dobroćudna, ako treba staviti stentove, bez ERCP-a to ne možemo raditi. Na taj način, bolesnicima u akutnoj fazi bolesti, kada imaju kompleksna septična stanja, gdje je smrtnost prilično visoka, pomažemo izaći iz te situacije da bi se zatim hirurški ili na neki drugi način bolest potpuno definisala”, rekao je Puljiz.

Naveo je kako jedna prosječna procedura ERCP pretrage, kojih ima od jednostavnijih do složenijih, iznosi oko 3 000 eura.

Šefica Klinike za unutrašnje bolesti s centrom za dijalizu Monika Tomić dodala je kako je navedena klinika, uz stručno mentorstvo načelnika Puljiza, edukovala tim koji će provoditi ERCP pretrage, te zaželjela sreću svima u obavljanju svojih zadataka.

(Fena)