Održana radionica za osnovnoškolce „Umjetnost za mir“

U Američkom kutku Mostar održana je kreativna radionica za osnovnoškolce „Umjetnost za mir – CITYarts Pieces for Peace“, na inicijativu CITYarts organizacije iz New Yorka, koja realizuje mirovne umjetničke projekte širom svijeta.

Na radionici je učestvovalo 25 učesnika i učesnica iz različitih mostarskih osnovnih škola, a vodile su je koordinatorica AC Mostar Marina Đapić i program koordinatorica Inga Kotlo.

S djecom se, prije nego što su počeli crtati svoje radove, razgovaralo na temu mira i o tome šta mir za njih predstavlja. Nakon toga su svoje ideje, vizije i razmišljanja prenijeli na papir.

Crteži će biti  dio online CITYarts galerije. Takođe će se poslati u New York, a neki će biti izloženi i na putujućoj mirovnoj izložbi zajedno s radovima djece iz cijeloga svijeta.

„Ovakvi programi omogućavaju mladima da stiču nova prijateljstva, šire svoje percepcije i kreativnost, te promišljaju i razgovaraju o temama koje su veoma važne za sve nas. Ponosni smo što su danas nastali vrlo dubokoumni i lijepi crteži, koji prikazuju i pozivaju na mir, ljubav i prijateljstvo“, poručuju iz Američkog kutka Mostar.

(NovaSloboda.ba)