Ostvarenje cilja: Prof. dr Samir Delibegović član Edukacionog komiteta EAES-a

Wintermeeting Krakow 2020 EAES-a (Evropskog udruženja endoskopskih hirurga) održan je u Krakowu, Poljska, s glavnom temom temom „Tehnologije za sprečavanje i liječenje komplikacija“, uz predstavljanje pravca u kome ide moderna endoskopska hirurgija, da je prisutan intenzivniji razvoj robotske hirurgije, 3-D simulacija te primjena sofisticiranih slikovnih tehnika u samim hirurškim procedurama.

U okviru Wintermeetinga, održan je i sastanak Edukacionog komiteta EAES-a, gdje su predstavljeni novi članovi komiteta prof. dr. Miloš Bjelović iz Srbije i prof. dr. Samir Delibegović iz Bosne i Hercegovine. Prijem navedenih novih članova predstavlja ne samo lični uspjeh dvojice profesora, već priznanje Srbiji i BiH na uloženom trudu u razvoju endoskopske hirurgije.

Uspjeh i rezultati ne pojavljuju se slučajno, smatra prof.dr Samir Deliegović. Istiće da su strpljenje, usmjerenost na ideju i cilj, te požrtvovanost u radu neophodni u razumijevanju i prihvatanju brojnih novih tehnologija i postizanju razvoja struke.

„Ovo jeste priznanje i cijeloj bosanskohercegovačkoj hirurgiji“, kaže prof. Delibegović.

Članstvo prof. Delibegovića u Edukacionom komitetu Evropskog udruženja endoskopskih hirurga olakšaće, u budućnosti,  prijem novih članova iz Bosne i Hercegovine, posebno članova Udruženja endoskopskih hirurga u BiH, čiji je predsjednik prof. dr Samir Delibegović.

Edukacioni komitet je na svom sastanku poseban fokus usmjerio prema zemljama Jugoistočne Evrope.

Članovi Udruženja endoskopskih hirurga BiH (UEHBH), dr. Adnan Šatrović iz Travnika, prof.dr Nenad Lalović iz Foče, dr. Jovan Mišić iz Doboja i dr. Milan Todorović iz Bijeljine, u toku godine biće uključeni u projekte edukacije u nekim od Evropskih centara uz pomoć Edukacionog komiteta EAES-a.

Amra Odobašić