Razmjena prakse upravljanja otpadom BiH i Crne Gore

S ciljem međusobnog uvezivanja, jačanja prekogranične saradnje te razmjene iskustava i prakse upravljanja otpadom, predstavnici javnih komunalnih poduzeća i opština Šavnik, Žabljak i Pljevlja iz Crne Gore posjetili su Bosnu i Hercegovinu. Učesnici iz Crne Gore su, ovom prilikom, vidjeli na koji način je uređen sistem upravljanja otpadom u Jablanici, Prozor – Rami i Konjicu, saopšteno je iz Udruženja za preduzetništvo i posao – LiNK Mostar.

Posebna pažnja je posvećena ključnim problemima sa kojima se suočavaju lokalna komunalna poduzeća, poput: problema finansijske održivosti, ljudskih i tehničkih kapaciteta, implementacije tehničkih planova upravljanja, neosviještenosti i needukovanosti građan. Trenutna praksa upravljanja otpadom, takođe, je bila tema okruglog stola,

Trenutna praksa upravljanja otpadom također je bila tema okruglog stola “Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u 6 opština”, koji je održan 4. februara u Prozor – Rami s ciljem finalizacije Situacione analize, koja je u prethodnom periodu provedena u 6 opština (Jablanica, Konjic, Prozor Rama, Žabljak, Pljevlja, Šavnik). Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih preduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG.

Studijska posjeta organizovana je u okviru projekta “Zajednički napori za 5 posto manje otpada”, koji finansira Evropska unija u iznosu od 493.000 eura, a implementira Udrženje LiNK (BiH) u partnerstvu s opštinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG), te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja (CG).

Projekt se provodi u okviru EU Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

V. B.

(NovaSloboda.ba)