Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je centralnim i istočnim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme, u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Bugojno i Drvar -8, Jajce -7, Ivan Sedlo i Sanski Most -6, Sarajevo -5, Bihać, Prijedor i Zenica -4, Sokolac -3, Banja Luka, Livno i Stolac -2, Široki Brijeg -1, Tuzla 0, Trebinje 1, Bijeljina, Gradačac i Grude 3, Mostar 4, Neum 5 stepeni.

Danas se u Krajini, Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U ostatku zemlje pretežno oblačno. Tokom dana ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne je moguće provijavanje slabog snijega.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 2 do 8, na jugu od 7 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne u cijeloj zemlji.

U Bosni, nakon mjestimično tmurnog jutra, uz povremene sunčane intervale u drugom dijelu dana i opšta slika će se postepeno popravljati.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Sa večernjim satima, temperature će ponovo opasti, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće.

U Hercegovini sunčanije većim dijelom dana.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona kamenja

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a zbog niskih jutarnjih temperatura skrećemo pažnju na moguću poledicu. Izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dvije lokacije magistralnog puta Jablanica-Mostar do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)