U Hercegovini i na zapadu Bosne sunčano, u ostalim dijelovima oblačno

Jutros je u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne vedro, a u ostatku naše zemlje pretežno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -17,  Ivan Sedlo -8, Bugojno, Livno, Sarajevo -4, Jajce -3, Drvar, Gradačac, Tuzla -2, Zenica -1, Bihać, Grude, Sanski Most 1, Široki Brijeg 2, Mostar 3, Neum 4 stepena.

Danas će u Hercegovini, Krajini i na zapadu Bosne preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku zemlje prije podne pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana.

Vjetar slab, veći dio dana, istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 3 do 8, na jugu do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Sa više sunčanog vremena i uz povoljnije biometeorološke prilike, većina populacije biće boljeg raspoloženja.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Poželjno je posvetiti pažnju oblačenju tokom jutarnjih i večernjih sati, obzirom da će biti prohladno.

U Hercegovini i Krajini, ugodnije u odnosu na ostatak zemlje.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona kamenja

Zbog niskih temperatura, vozače ovog jutra upozoravamo na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo i na sitnije odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Danas u vremenu od 11 do 16 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-412 Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, a vozila će se preusmjeravati na alternativne pravce.Poslije 16 sati vozila će se propuštati naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova kod mjesta Potoci na magistralnom putu Jablanica-Mostar, od 08 do 16 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja.

Iz bezb jedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)