Za neuspješnu tužbu protiv Hrvatske odgovorni Cerar i Erjavec

Slovenska politika dugo je zanemarivala pravovremene savjete da ne ide u tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže, a za “politički” poraz pred sudom EU-a u Luksemburgu, koji se za tužbu proglasio nenadležnim, najviše odgovornosti snose Miro Cerar i Karl Erjavec

“Naša je vanjska politika još od vremena kad ju je vodio Erjavec bez koncepcije i strategije, insistira na dogmatskim stavovima, a njenim je akterima važno samo da politički prežive. U odnosima s Hrvatskom potrošili su sve, a i dalje bi htjeli glavom kroz zid”, kritična je u pokušaju racionalizacije “poraza” na sudu u Luksemburgu komentatorica Saša Vidmajer, prenosi Hina ljubljansko “Delo” u subotu.

“Nakon što se tužba na sudu pokazala neuspjehom, službena politika sada samu sebe i sve nas želi uvjeriti da se ništa sudbonosno nije dogodilo. Ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji je kao predsjednik bivše vlade iznudio odlazak na sud, sada čak tumači da je presudom zadovoljan”, navodi Vidmajer i dodaje da je Ljubljana pravovremeno dobkala signale i upozorenja da tužbom neće postići ono što želi, te da bi od tog načina trebala odustati.

“Ignorisali su se tihi savjeti, na primjer Njemačke, da se od ideje o tužbi odustane, a da je izabran pogrešan pravni put govorio je i predsjednik suda EU-a Koen Lenaerts. Ali, ministar se radije okružio ljudima koji o diplomatiji nemaju pojma, ali su gladili njegov ego. Ovo nije prva tužba koju je izgubio, valja se samo sjetiti presude Evropskog suda za ljudska prava vezane na devizne depozite hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci. Tužbe su suicidalni potezi, komentarisao je ovih dana jedan diplomat, dodavši da Slovenija sudske sporove gubi jedan za drugim, te da to zemlji oduzima vjerodostojnost i ugled”, navodi u komentaru slovenski list.

Iako u pravnom smislu, tvrdi “Delo”, Slovenija odbacivanjem tužbe nije izgubila, jer i dalje ustraje na tome kako je arbitražna presuda o granici i dalje obavezujuća prema međunarodnom pravu i da je granično pitanje riješeno, pa odluku arbitara samo treba provesti na terenu, čini se da je izgubljeno mnogo u političkom smislu i da su oslabljene političke pozicije.

“Bojimo se da smo izgubili ono najviše, a to je kontakt s otvorenim morem. To je Sloveniji dodijelila arbitraža, prema međunarodnom pravu, načelu dobrosusjedskih odnosa i načelu pravičnosti. Ukoliko bi sada Slovenija ušla u bilateralne pregovore, Hrvatska bi deklarativno tražila manje ispravke arbitražnog rješenja, ali bi zapravo insistirala samo na jednom interesu: priječila Sloveniji pristup otvorenom moru. Zato, za Sloveniju i dalje kao najbolja strategija ostaje to da insistira na arbitražnoj presudi i da čeka na bolja vremena”, zaključuje u komentaru Vidmajer.

(Fena)