Građani na protestnoj šetnji: Uborak nas ubija!

Stotnjak građana Mostara i aktivista i u subotu je protestnom šetnjom od mostarske deponije Uborak do Osnovne škole u Vrapčićima, po ko zna koji put, pokušalo da ukaže na problem odlaganja otpada na tu deponiju. Mještani traže sanaciju postojeće i izmještanje deponije na novu lokaciju.

Građani i aktivisti izišli su s parolama: “Uborak je ubio ribe, sutra će i nas”, Deponija na Uborku nas ubija”, Deponija Uborak je 1989. proglašena ekološkom bombom…”

Na sastanku o rješavanju pitanja mostarske deponije Uborak, koji je održan 3. februara u Gradskoj vijećnici, predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti prezentirali su predstavnicima Građanske inicijative “Jer nas se tiče” šest potencijalnih lokacija za novu deponiju.

“Postignuta je saglasnost da se nastavi s daljim ispitivanjm predloženih lokacija, ali da će predstavnici Inicijative do konačnog rješenja ovog problema i dalje vršiti pritisak i dežurati na deponiji Uborak”, podsjetio je predsjednik Inicijative Omer Hujdur.

Dodao je kako je  protestna šetnja na Uborku opomena da se ovaj  proces ne uspori i kako bi se što prije našla lokacija za novu deponiju, jer se na postojeću deponiju može se odlagati možda još nekih mjesec-dva.

Problemi s deponiranjem komunalnog otpada na Uborku vuku se godinama. Tokom 2019. godine deponija je u dva navrata bila blokirana, zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

(Fena)