Iz životinjskog svijeta: Krokodil sa ogrlicom

Ponuđena je velika nagrada svima koji su dovoljno hrabri (ili glupi) da uklone gume od skutera, koja  se zaglavila oko vrata krokodila dugog oko 4 metra. Gumu nosi već oko četiri godine.

Video, koji je snimljen na indonezijskoj rijeci Palu, u provinciji Central Sulawesi, prikazuje krokodila kako se bori da diše.

Šef agencije za konzervaciju je izjavio da će nagradu isplatiti iz vlastitog džepa. Prethodni pokušaji spašavanja zvijeri bili su bezuspješni.

Gmaz se sa gumom muči barem od 2016. godine, kada je prvi put primijećeno u rijeci Palu.

Ugroženi siamski krokodil preživio je potres i cunami, koji je pogodio ovu regiju 2018. godine, ali guma nije pukla.

Centralna agencija za zaštitu prirodnih resursa u Sulawesiju ove je sedmice raspisala nagradu.

Šef agencije Hasmuni Hasmar nije precizirao kolika će nagrada biti, ali je izjavio da će ona doći iz njegovog vlastitog džepa, jer agencija ne raspolaže gotovinom. Uz to je dodao da će se nagrada dati svima koji mogu osloboditi nesretnog gmizavca.

Gospodin Hasmar naglasio je da ovim nije želio podsticati amatere da rizikuju svoje živote , te da je želio pozvati ljude sa iskustvom u spašavanju divljih životinja.

Posebno je naglasio: “Tražimo od šire javnosti da se ne približava krokodilu ili ne narušava njegovo stanište”.

Već je bilo je nekoliko neuspjelih pokušaja oslobađanja krokodila.

Konzervator i krotitelj životinja Muhammad Panji je pokušao, ali nije uspio 2018., a kasnije te godine, volonteri konzervacijske agencije pokušali su namamiti krokodila na suho, koristeći kokoši kao mamac, ali stvorenje jednostavno nije pokazivalo interesa.

Zvaničnici agencije za život u divljini posebno su zabrinuti da će guma od vespe, za koju smatraju da je jednostavno bačena u rijeku, zadaviti krokodila, ako se hitno ne ukloni.

Strah za njegovu sigurnost pojačali su se kada je na video snimku iz 2018. godine prikazano kako se očigledno bori za zrak.

Tada je jedan zvaničnik agencije rekao: “Tijelo mu postaje sve veće, a guma, koja bi trebala biti od 14 inči, guši ga. A ako se guma ne ukloni odmah, zadaviće krokodila, jer  mu tijelo još raste”.

Kod nas bi se reklo: i njemu nešto dohakalo!

(dailymail)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)