SABNOR BiH: Načelnik opštine Srebrenica širi laži i obmane, koje proizvode mržnju i siju strah

Život u Bosni i Hercegovini posljednjih trideset godina naučio nas je da se uvijek može potonuti dublje, da može mračnije, lažljivije, bezobraznije i šta sve ne kako bi se opravdale bezočne laži i djela isčilila iz mraka prošlosti. Povod za naše reagovanje nije fotografija učenika u Osnovnoj školi  Srebrenica sa obilježjima neprimjerenim, prije svega za djecu, pa onda i za vrijeme u kojem živimo. Mi reagujemo na pokušaj pravdanja tog djela od strane načelnika opštine Srebrenica, navodi se u saopštenju SABNOR-a BiH.

Kada prvi čovjek opštine, u kojoj se desio najstrašniji zločin u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata, dakle sa mjesta zločina, brani one koji su inspirisali zločince da učine zločin 1995. godine u toj istoj Srebrenici, kao što su inspirisali i ovu nesretnu djecu, onda on sam ponovo čini zločin. Reći da su četnici bili antifašisti i da su se borili protiv nacista i drugih okupatora u Drugom svjetskom ratu je klasična revizija istorije i pokušaj rehabilitacije dokazanih kolaboracionista sa okupatorima naše zemlje.

Jedini antifašistički borci u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima bili su Titovi partizani i zahvaljujući samo njima mi smo bili dio pobjedničke antifašističke koalicije 1945. godine.

Sve drugo su laži i obmane, koje proizvode mržnju i siju strah sa krajnjim ciljem rušenja Bosne i Hercegovine.

“Mi antifašisti, okupljeni u Savezu antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđujemo ovakve istupe pojedinaca i njihovih mentora, koji sjede u skupštinskim klupama i drugim entitetskim i državnim organima, i koji svojom politikom žele Bosnu i Hercegovinu uvesti u novo poglavlje mraka.

Zahtijevamo od pravosudnih organa da se ovim pitanjem ozbiljno pozabave i sankcionišu ga. Bez obzira na neusvajanje zakona kojim bi se ova pitanja eksplicitno sankcionisala, postoji dosta drugih zakonskih riješenja kojim se ovakvo mračnjaštvo može izvesti pred lice pravde.

U protivnom, slijedi nam dalja eskalacija neofašizma, koju kasnije može biti veoma teško kontrolisati.

Smrt fašizmu – Sloboda narodu!”, navodi se na kraju saopštenja SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)