U Los Angelesu večeras 92. svečana dodjela Oscara

Najprestižnija nagrada filmske umjetnosti – Oscar, dodijeliće se večeras 92. put, a trku za zlatni kipić s 11 nominacija predvodi film Todda Phillipsa “Joker”, smješten u svijet stripovskog junaka Batmana, dok je prvi put u povijesti dodjele nagrade filmski studio s najviše nominacija streaming servis Netflix.

Ceremonija dodjele nagrade Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) biće emitovana uživo u više od 225 država širom svijeta.

Sedamnaest filmova dobilo više od jedne nominacije, a u kategoriji najboljega takmiče se devet naslova. Predvodi ih dramski triler “Joker” Todda Phillipsa s ukupno 11 nominacija. Film je nominovan i za glavnu mušku ulogu (Joaquin Phoenix), režiju, adaptirani scenarij, fotografiju, kostimografiju, šminku, originalnu muziku, montažu, zvuk i montažu zvuka.

S deset nominacija, slijedi ratna drama Sama Mendesa “1917”, po mišljenju kritičara jedan od favorita za titulu najboljeg filma, ali i režiju, iako se film pojavio relativno kasno u sezoni nagrada. Film je dobio nominacije i za najbolji originalni scenarij, fotografiju i vizualne efekte.

Isto toliko nominacija ima i mafijaška drama Martina Scorsesea “Irac / The Irishman”, a film je Scorseseu donio još jednu nominaciju za režiju i nominacije za sporedne uloge oskarovcima Joeu Pesciju i Alu Pacinu.

Dramska komedija “Bilo jednom… u Hollywoodu” kultnog reditelja Quentina Tarantina ima 10 nominacija, među kojima su i ona za režiju, glavnu ulogu (Leonardo DiCaprio), te sporednu ulogu (Brad Pitt).

Sa šest nominacija, tu su i romantična drama smještena u 19. vijek “Male žene” (Greta Gerwig), porodična drama “Priča o braku / Marriage Story” (Noah Baumbach), satirična komedija “Jojo Rabbit” glumca i reditelja Taike Waititija, dok je biografska drama “Izazivač: Le Mans ’66.” (James Mangold) dobila četiri nominacije.

Južnokorejska drama/triler “Parazit” (Bong Joon Ho) ima šest nominacija, među kojima je i ona za režiju. Jedan je od favorita za najbolji film i glavni favorit za međunarodni film.

Za Oscara u kategoriji nabolje ženske uloge ove se godine takmiče Scarlett Johansson za ulogu u filmu “Priča o braku”, Saoirse Ronan za film “Male žene”, Charlize Theron za ulogu bivše novinarke Foxa Megyn Kelly u “One su bombe”, Renée Zellweger za ulogu u filmu “Judy” o Judy Garland, koja je i favoritkinja za osvajanje zlatnoga kipića, te Cynthia Erivo za ulogu u filmu “Harriet” o američkoj aktivistkinji protiv robovlasništva Harriet Tubman.

Uz Joaquina Phoenixa i Leonarda DiCaprija, u kategoriji glavne muške uloge nominirani su Antonio Banderas za španjolski film “Tuga i slava” (Pain and Glory), Adam Driver za ulogu u filmu “Priča o braku” i Jonathan Pryce za ulogu pape Franje u biografskom filmu “Dvojica papa” (The Two Popes).

Za najbolju sporednu žensku ulogu konkurišu Kathy Bates za film “Slučaj Richarda Jewella”, za “Priču o braku” nominovana je Laura Dern, Florence Pugh za “Male žene”, Margot Robbie za film “One su bombe” i Scarlett Johansson za film “Jojo Rabbit”.

Uz Joea Pescija, Ala Pacina i Brada Pitta, za najboljega sporednog glumca konkurišu Tom Hanks za biografski film “A Beautiful Day in the Neigborhood” i Anthony Hopkins za ulogu pape Benedikta XVI. u filmu “Dvojica papa”.

Nominacije za najbolju režiju dobili su Martin Scorsese za “Irca”, Todd Phillips za “Jokera”, Sam Mendes za “1917”, Quentin Tarantino za “Bilo jednom… u Hollywoodu” te Bong Joon Ho za “Parazita”.

U kategoriji najboljeg originalnog scenarija nominovani su filmovi “Nož u leđa / Knives out”, “Priča o braku”, “1917”, “Bilo jednom… u Hollywoodu” i “Parazit”, a za adaptirani scenarij “Irac”, “Jojo Rabbit”, “Joker “, “Male žene” i “Dvojica papa”.

Od nominovanih filmskih studija, Neflix ima najviše nominacija – 24, među kojima su čak dvije za najbolji film te za animirani film. Na drugom mjestu s 23 je Disney/Fox, a na trećem Sony Pictures s 20.

Dodjela Oscara održaće se bez voditelja, kao i prošle godine, a dobitnike nagrade predstavljaće najpoznatiji glumci, glumice i prošlogodišnji pobjednici u glumačkim kategorijama.

Nagrada Oscar dodjeljuje se od 1929. godine, do sada je uručeno 3140 statua, a poznato ime Oscar nosi od 1939. godine. Dobitnika bira gotovo 8.000 članova Akademije.