UIO BiH: Oduzete cigarete i rezani duhan

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na području grada Tuzle i opštine Bratunac oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 35.000 KM.

Ovlašteni službenici UIO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, regionalnog centra Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja na području grada Tuzle, kod jednog fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duhana, koji nisu bile obilježeni na propisan način akciznim markicama UIO. Radilo se o 1.380 kutija cigareta i 10 kg sitno rezanog duhana.

U akciji  na području grada Tuzle, ovlašteni službenici UIO su, u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove TK-a i MUP TK-a PS Centar, kod 5 fizičkih lica pronašli veću količinu rezanog duhana i cigareta, koje nisu bile obilježene na zakonom propisan način. Radilo se o 1.140 kutija cigareta, 5385 ručno motanih cigareta i 18 kg sitno rezanog duhana.

U trećoj odvojenoj akciji na području koje pokriva regionalni cantra UIO u Tuzli, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja na osnovu ranijih operativnih saznanja na području opštine Bratunac kod fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta bez zakonom propisanih akciznih markica i sitno rezanog duhana, i to 1.980 kutija i 30 kg sitno rezanog duhana.

Oduzeta roba nije bila obilježena na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe. Vrijednost oduzete robe u ove tri  odvojene akcije iznosi 35.000 KM, a protiv fizičkih lica od kojih je roba privremeno oduzeta preduzete su zakonom propisane mjere i radnje.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopšteno je iz UIO BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)