Džaferović primio generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) Mohammeda Abdula Karima Al-Isaa

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta (Rabita) Mohammeda Abdula Karima Al-Isaa, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istakao dobrodošlicu u ime Predsjedništva BiH generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta. Na početku susreta, upoznao je generalnog sekretara Al-Isaa sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Herecgovini, njenom organizacijom i vanjskopolitičkim ciljevima. Istaknuto je uvjerenje da će multietničnost u Bosni i Hercegovini poslužiti kao dobar primjer saradnje i međusobnog uvažavanja, primjenjiv na globalnom nivou.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je zahvalio na dosadašnjoj pomoći i humanitarnim aktivnostima Lige muslimanskog svijeta, posebno kada su u pitanju promocija civilizacijskih vrijednosti i širenje kulture dijaloga, te istaknuo značajnu ulogu u pružanju podrške manjinama.

Istaknuto je uvjerenje da će današnja posjeta doprinijeti jačanju ukupnih odnosa i intenziviranju saradnje između Bosne i Hercegovine i Lige muslimanskog svijeta.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da su Muslimani u Bosni i Hercegovini ponosni na Islamsku zajednicu u BiH i njenu ulogu u očuvanju vjere, tradicije i saradnje s  predstavnicima drugih konfesija. Izrazio je nadu da će odnosi između IZ u BiH i Lige muslimanskog svijeta biti dodatno unaprijeđeni.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta Mohammed Abdul Karim Al-Isa je izrazio zadovoljstvo posjetom i saradnjom sa Bosnom i Hercegovinom, koja će u budućnosti, kako je najavljeno, biti ojačana i posjetama na svim nivoima. Najavio je konkretnu pomoć za muzej u okviru Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica. Istakao je neophodnost saradnje među različitim nacijama na Balkanu, koja će osigurati održiv mir i prosperitet. Liga muslimanskog svijeta se zalaže za jačanje prijateljstva i kooperacije, te uspostavljanje mira na globalnom nivou kako bi se osigurali suživot i bolja budućnost u cijelom svijetu.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Almir Zulić, dok je u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku prisustvovao savjetnik dr. Dragoljub Reljić.

V. Š.

(NovaSloboda.ba)