Gudeljević razgovarala sa Sattlerom

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu sa voditeljem Izaslanstva Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovine Johannom Sattlerom, saopšteno je iz MCP-a BiH.

Tema razgovora je bilo osnaživanje saradnje na poljima koja su u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, posebno u obrazovanju i zdravstvu. Bila je ovo prilika da se istakne nužnost neophodnih reformi u procesu EU integracija.

Ministrica Gudeljević iskazala je svoju opredijeljenost i spremnost za sve neophodne korake do konačnog ispunjenja uslova za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Naglasila je značaj konstruktivnog, argumentovanog dijaloga i  dobre komunikacije sa institucijama na svim nivoima vlasti, kako o pitanjima članstva u Evropskoj uniji, tako i svim drugim pitanjima u kojima Ministarstvo civilnih poslova Bosne i  Hercegovine koordinira aktivnosti. 

Kao još jedan veoma važan aspekt rada Ministarstva, ministrica  Gudeljević je izdvojila nužnost ispunjenja neophodnih uslova za korištenje fondova Evropske unije, koji predstavljaju fundamentalno ulaganje u jednu državu. BiH mora birati taj put kao put bolje budućnosti.

Na kraju sastanka, još jednom je iskazana spremnost za nastavak daljnje saradnje Ministarstva civilnih poslova BiH sa Delegacijom Europske unije, posebno u područjima zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i procesu razminiranja u Bosni i Hercegovini.

J. P.

(NovaSloboda.ba)