Na skupštini Panevropske unije o prijemu zemalja jugoistoka Evrope u EU

Počasni predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine Franjo Topić  na Generalnoj skupštini, koja je zasjedala u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, izabran  je u predsjedništvo Međunarodne panevropske unije, dok je predsjednik Alain Terrenoire potvrdio novi petogodišnji mandat na čelu ove organizacije, saopšteno je iz HKD Napredak.

Predsjednik Terrenoire u svom se govoru osvrnuo se na prethodnike, osnivača Panevropske unije Richarda Coudenhovea Kalergija i dugogodišnjeg predsjednika nadvojvodu Otta von Habsburga, te dao naglasak i na zemlje jugoistoka Europe, naglasivši  da što prije se moraju  u EU integrisati Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija.

“To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina”, naglasio je Terrenoire. 

Predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić podnio je izvještaj o radu Panevrope BiH, koja je jedna od najaktivnijih organizacija u panevropskoj porodici. On se osvrnuo na evropsku politiku proširenja prema zapadnom Balkanu.

“Samo je jedna zemlja, Hrvatska, primljena u Evropsku uniju. Nije puno urađeno po pitanju prijema. EU mora otvoriti pregovore s Makedonijom i Albanijom i radi tih zemalja i svog kredibiliteta. Perspektiva punog članstva ostalih zemalja mora biti zagarantovana, a zemlje zapadnog Balkana trebaju se uključiti u raspravama o budućnosti cijele Evrope. Nadam se da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata bez nepotrebnih kašnjenja”, kazao je, između ostalog, Topčagić.

 Na Skupštini su kao posebni gosti govorili i pdtpredsjednik Evropskog parlamenta Rainer Wieland i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

(Fena)