Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija

U Sarajevu je održan sastanak Udarne grupe za borbuprotiv trgoviner ljudima i organizovanih ilegalnih migracija, kojim je predsjedavala rukovoditeljica Udarne grupe, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, a glvne teme odnosile su se na osnaživanje rada Udarne grupe, te aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv trgovine ljudima.

Na sastanku su učestvovali članovi Udarne grupe, predstavnici tužilaštava, policijskih, bezbjedonosnih i agencija za provođenje zakona koji su uključeni u otkrivanje i procesuiranje ovih krivičnih djela, uz prisustvo predstavnika međunarodnih institucija.

Glavne teme sastanka odnosile su se na realizovanje i provođenje odredbi usvojene Strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH, kao i Strategije integrisanog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini 2019.-2023. godine, a koje se odnose na nadležnosti institucija uključenih u rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija, kao i povećan broj evidentiranih krivičnih djela krijumčarenja ljudi povezanih sa migrantskom situacijom u BiH.

Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti procesuiranja krivičnih djela međunarodne trgovine ljudima, kao i krivičnih djela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem rješavanju će značajno doprinijeti Mreža specijalizovanih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čije je uspostavljanje u toku na svim nivoima vlasti u BiH.

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija, zajedno sa Mrežom specijalizovanih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacionim timovima sa svih nivoa, nastaviće intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija., saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)