Ante Rezić imenovan za v.d. direktora Aluminija

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar, dužnosti je razriješen dosadašnji direktor (jedini član Uprave) Dražen Pandža, dok je za vršioca dužnosti direktora Društva na period od tri mjeseca imenovan Ante Rezić iz Mostara.

Ante Rezić rođen je 1956. godine u Mostaru. Nakon osnovne i srednje škole, 1975. godine odlazi na Studij elektrotehnike u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1979. godine, a doktorirao 1995. godine. Od 1979. do 1996. godine radi u Elektrotehničkom institutu u Zagrebu, gdje se bavim naučno- istraživačkim radom.

U Aluminij d.d. Mostar dolazi 1996. godine, gdje je i sada, a od te godine, takođe, je i vanjski suradnik na Fakultetu mašinstva, računarstva i elektrotehnike.

Ante Rezić radnik je s bogatim iskustvom u Aluminiju d.d. Mostar i to na funkcijama od glavnog tehnologa za elektro-uređaje, predstavnika Uprave za sisteme upravljanja, pa do direktora Sektora energetike, informatike i sistema upravljanja, priopćeno je iz Aluminija.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. godine nakon što je preduzeće isključeno s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Početkom septembra, od nekadašnjih 900 zaposlenika, njih 600 dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa, a do kraja 2019. godine rješenja su dobili i preostali radnici.

Skupština dioničkog društva Aluminij d.d. Mostar trebala bi 21. februara odlučivati o ponudi izraelsko- kineskog konzorcija M. T. Abraham Group S.A o zakupu dijela imovine društva Aluminij d.d. Mostar.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

(Fena)