Merkel žali zbog odluke Kramp-Karrenbauer da se ne kandiduje na izborima

Kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da žali zbog odluke svoje ministrice Annegret Kramp-Karrenbauer da se ne kandiduje u ime njihove stranke (Hrišćanske demokratske unije-CDU)  za kancelarku na sljedećim saveznim izborima u Njemačkoj.

Odluka Kramp-Karrenbauer dio je njenog neuspjeha da učvrsti kontrolu nad svojom strankom, nakon što joj je jedan lokalni odbor otkazao poslušnost i pomogao lokalnom lideru da dođe na funkciju u saradnji sa ekstremnom desnicom.

“Imam puno poštovanje prema njenoj odluci, mada jako žalim zbog nje (odluke). Vjerujem da ovo nije bila laka odluka za nju i zahvaljujem joj što je spremna da nastavi upravljati procesom izbora svog nasljednika”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

Annegret Kramp-Karrenbauer, čelnica Hrišćanske demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, u ponedeljak je potvrdila da se neće kandidovati za položaj kancelara na saveznim izborima u narednoj godini, ali je dodala da će ostati predsjednica stranke dok se ne odredi drugi kandidat.

Kramp-Karrenbauer izjavila je na konferenciji za novinare da će ostati ministrica odbrane do isteka tekućeg legislativnog perioda, koji bi trebao potrajati do jeseni 2021. godine.

Kazala je kako ne vjeruje da će njena odluka imati posljedice po stabilnost vladajuće koalicije Merkel sa  Socijaldemokratima (SPD), javio je ranije danas  Reuters.

(Fena)