Pročitana optužnica na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića

Na pripremnom ročištu u Specijalnom sudu u Prištini, pročitana je optužnica protiv šestoro Srba, koji se dovode u vezi s ubistvom srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića.

Tužilac Blerim Isufaj pročitao je optužnicu, kojom su obuhvaćeni Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, kao i trojica optuženih koji nisu dostupni kosovskim organima – Zvonko Veselinović, Milan Radoicić i Željko Bojić.

Optužena šestorka negirala je povezanost s Ivanovićevim ubistvom. Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović priznali su krivicu samo za nelegalno posjedovanje oružja, javili su kosovski mediji.

Prema navodima optužnice, kriminalnu grupu, koja je osnovana s ciljem uspostavljanja političke i ekonomske kontrole na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, predvodili su Veselinović, Radoičić i Bojić.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična djela učestvovanje ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, neovlašteno posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u suučesništvu i manipulacija dokazima u suučesništvu.

Optužnica je napisana na 40 strana, a predmet sadrži još 12.500 strana dokumentacije, s dokazima iz tog predmeta.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sjedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

(Fena)