Prije podne oblačno, razvedravanje popodne

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Vedrije je na području Krajine, juga i zapada Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -1 stepen, Ivan Sedlo i Sanski Most 0, Drvar i Livno 1, Banja Luka, Bihać, Grude i Prijedor 2, Jajce i Sarajevo 3, Bugojno, Doboj, Široki Brijeg i Tuzla 4, Gradačac, Zenica i Zvornik 5, Stolac 6, Trebinje 7, Mostar 9, Neum 11 stepeni.

Danas u većem dijelu zemlje prije podne pretežno oblačno. U drugoj polovini dana postepeno razvedravanje. Lokalno malo kiše može pasti u centralnim i istočnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 11, na jugu zemlje od 12 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon mjestimično tmurnog i prohladnog jutra, opšta slika će se u nastavku dana postepeno popravljati, uz povremene sunčane intervale i dosta ugodne temperature za ovaj period godine, što će pozitivno djelovati na većinu ljudi.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

—–

BIHAMK

Oprez zbog moguće poledice

Na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima ovoga jutra savjetujemo pojačan oprez zbog moguće poledice. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.Vozače pozivamo na oprezniju vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na planinskom prevoju Borova Glava na dionici Šuica-Livno, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova, od 8 do 16 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog sanacionih radova, od 09 do 15 sati, na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (na dionici Crna Rijeka-Bjelajce),saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Danas i sutra (12. I 13.02.) izvode se radovi na održavanju rasvjete u tunelima Crnaja i Lendava na dionici Konjic-Jablanica, zbog čega će se kroz tunele saobraćati jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na magistralnim putevima Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga. obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)