Svečanom akademijom Univerzitet “Džemal Bijedić” obilježio 43. rođendan

U Centru za kulturu Mostar u srijedu je održana svečana akademija povodom 43. godišnjice djelovanja i rada Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Dobrodošlicu rektorima bh. javnih univerziteta i predstavnicima političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života, kao i konzulima i predstavnicima međunarodne zajednice, te profesorima i kolegama zaželio je rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” prof. dr. Elvir Zlomušica.

Rektor je istakao kako Univerzitet treba preuzeti ulogu i odgovornost za promjenu u društvu uz poštivanje osnovnih vrijednosti demokratskog društva i vladavine prava.

“Univerzitet mora da preuzme ulogu i odgovornost za promjenu u današnjem društvu, ulogu kritičkog posmatrača društvenih događaja i razvoja, aktivno upozoravajući na devijaciju u društvu, uz istovremeno insistiranje na poštivanju osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva i vladavine prava zasnovane na moralu, etici, empatiji i humanizmu. Znam da to sada i ovdje izgleda pretenciozno ili da samo zvuči kao parola, ali to je naša misija i obaveza ka ostvarivanju društva znanja, inovacija, odnosno pravednijeg društva za buduće generacije”, poručio je rektor Zlomušica.

Ocijenio je da je pored naučno-istraživačkog rada i transfera znanja, edukacija najvažniji dio misije Univerziteta.

“Dostignuća i benifiti današnjih modernih društava baziraju se na znanju i osnovnim demokratskim vrijednostima, ne na klijentelizmu i konformizmu. Jedino obrazovanje i znanje, i to kvalitetno obrazovanje, može obezbijediti u različitim kombinacijama i opcijama da BiH zauzme mjesto među uspješnim zemljama svijeta”,poručio je rektor Zlomušica.

Akademiji je prisustvovao i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, koji je tom prilikom pozvao mlade da se školuju i svoju budućnost grade u BiH.

“Znanje je imanje i zato sam došao danas u Mostar da kažem da ovi mladi ljudi imaju mogućnost da napreduju da imaju dobru karijeru ako se budu dobro školovali i ako budu ovdje gradili budućnost”, kazao je Inzko.

Na svečanoj akademiji, dodijeljene su i nagrade i priznanja za doprinos razvoju mostarske visokoškolske ustanove i rektorove nagrade najboljim studentima.

Obilježavanje godišnjice Univerziteta počelo je 4. februara polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred zgrade Rektorata i prijemom penzionisanih uposlenika.

U sklopu manifestacije, koja će biti zatvorena u petak, dodijeljeno je i 680 diploma studentima, predstavljene su publikacije u izdanju Univerziteta 2019. godine. te upriličena izložba slika u vlasništvu Galerije Univerziteta.

Univerzitet “Džemal Bijedić” osnovan je 11. februara 1977. godine. Tokom ratnih događanja Univerzitet nije prestajao s radom, a od jula 2015. godine Univerzitet djeluje kao integrisani. U njegovom sastavu je osam visokoškolskih ustanova, tri instituta i dva centra.

(Fena)