U Srbiji zbog gripe produženi zimski školski praznici

Beograd ; sneg ; vanredno stanje ; sskola ; OSS Drinka Pavlovich ; prinudni raspust ; prazna uccionica 06.02.2012. Snimio:Dragan Jevremovich

Školski praznici na cijelom teritoriju Srbije produženi su do 24. februara zbog epidemiološke situacije izazvane sezonskim virusom gripe, potvrđeno je u srijedu, nakon što je dan ranije pokrajinski sekretarijat za obrazovanje odlučio privremeno obustaviti rad vrtića i škola u Vojvodini do 21. februara.

Odluka srbijanskog ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja donesena je “u cilju prevencije širenja gripe u populaciji djece i mladih, a na temelju aktuelnih epidemioloških podataka resornih organa i tijela i službi”, navedeno je u saopštenju.

Ranije danas, ministarstvo zdravstva preporučilo je ministarstvu obrazovanja da zimske školske praznike produži do 21. februara kako bi se smanjilo širenje virusa gripe. Škole počinju s radom 24. februara.

Respiratorne infekcije su se od početka godine pojavile kod više od 22.000 stanovnika Srbije, a podaci nacionalnog Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da najmanje 100 osoba svake sedmice dobije virus gripe.

Zemjenica direktora te bolnice Darija Kisić Tepavčević izjavila je za Radio-televiziju Srbije kako je “stručno opravdana” odluka da produženje školskih praznika potraje kao “objedinjena mjera na nivou čitave zemlje”. Po njenim riječima, broj oboljelih od gripe pada u centralnoj Srbiji, ali raste u Vojvodini, posebno kod djece školskog uzrasta.

Epidemija gripe ranije je proglašena na teritoriji Beograda i u jš tri okruga u Srbiji, a za prvih pet sedmicaa su, prema službenim podacima, preminule najmanje dvije osobe, prenosi Hina.

(Fena)