Meksiko: U obračunu narkokartela ubijeno 10 osoba

U Meksiku je u nasilju među bandama u posljednja 24 sata život izgubilo 10 osoba, prenosi Anadolija.

Lokalni mediji navode da je na području Michoacana došlo do sukoba narkokartela. Iz državnog Tužilaštva navedeno je da su incidenti uzrokovani željom bandi da dobiju kontrolu na područjima u kojima krijumčare narkotike.

Pokrenuta je operacija s ciljem hapšenja napadača. Poznato je da karteli nazvani Jalisco Cartel nove generacije (CJNG) i Los Viagras pokušavaju dominirati u regiji.

U Meksiku, zemlji sa 126 miliona stanovnika, problem ubistava je sve veći od 2006. godine, kada je značajno intenzivirana borba protiv trgovine drogom.

Prema podacima Sekretarijata Nacionalnog sistema javne bezbjednosti Meksika, od tada je više od 300.000 osoba ubijeno. Samo u 2018. godini, registrovano je 35.964 ubistva, povezanih s narkokartelima.

Iako su u nekoliko akcija uhapšeni ili ubijeni vodeći ljudi, kampanjom, ipak, nisu uspjeli smanjiti nasilje vezano za drogu, pa su čak imali i više ubistava, jer su se kriminalne grupe počele međusobno obračunavati.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je ranije izjavio da će nasilje u Meksiku biti smanjeno mnogo snažnijom i odlučnijom borbom protiv siromaštva i isključivosti, prenosi Al Jazeera.

(Fena)