Održan šahovski turnir povodom Dana Univerziteta “Džemal Bijedić”

U sklopu obilježavanja 43. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, zajedno sa Šahovskim klubom Mostar, organizovala je u srijedu turnir u šahu, čime je simbolično počela Studentska univerzitetska liga 2020.

Povodom obilježavanja godišnjice Univerziteta, upriličen je bogat program, te niz događaja, druženja i manifestacija u prethodnim danima, uključujući i Svečanu akademiju.

Turnir u šahu otvorio je predsjednik Unije studenata, Mirza Lalić, koji je iskazao zadovoljstvo velikim brojem učesnika, a pogotovo studenata, te podsjetio na značaj obilježavanja godišnjice Univerziteta, koji već 43 godine egzistira, radi, djeluje i proizvodi nove vrijednosti u bosanskohercegovačkom društvu, kao najstarija visokoškolska ustanova u Hercegovini, uprkos svim nedaćama, izazovima i problemima s kojima se susretao u prošlosti, a pogotovo u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Turnir u šahu okupio je 40.ak učesnika, od čega je veliki broj studenata, ali i pored studenata veliki broj rekreativaca, te profesionalaca koji su uzeli aktivno učešće na turniru.

Za pobjednike turnira, kao i za najbolje studente – učesnike osigurane su vrijedne nagrade.

Nakon turnira u šahu, u sklopu Studentske univerzitetske lige, koju organizuje Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru uslijediće turniri u tavli, stonom tenisu, odbojci, basketu i malom fudbalu.

(NovaSloboda.ba)