Pretežno sunčano

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle i niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Drvar -6; Bugojno, Livno -5, Grude, Jajce, Sanski Most -4, Banja Luka, Ivan Sedlo, Prijedor, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla, Zenica -3, Bihać, Sarajevo -1, Bijeljina, Stolac 0, Gradačac 1, Trebinje 4, Mostar 5, Neum 8 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Prije podne, po kotlinama Bosne sa maglom.

Vjetar slab do umjeren južni. U večernjim satima u Bosni povremeno jaki udari juga.

Dnevna temperatura vazduha od 8 do 13, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Nakon svježijeg jutra, kada je neophodno biti oprezniji i posvetiti više pažnje oblačenju, uslijediće porast temperatura uz sunčane intervale, što će ugodno djelovati na većinu populacije.

Sa dolaskom noći, usljed blizine ciklone, moguće su nešto jače tegobe kod osjetljivih osoba, pretežno u vidu glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima povreda, kao i nesanice.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost ovoga jutra smanjuju vidljivost, a izdvajamo šire područje: Kiseljaka, Konjica, dijelove Kantona Sarajevo, kao i puteve u dolinama rijeka: Save, Lašve i Bosne. Mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova, od 8 do 16 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati, na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Danas (13.02.) se izvode radovi na održavanju rasvjete u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, zbog čega će se kroz tunel saobraćati jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)