Sattler: Odluke Ustavnog suda BiH pravno obavezujuće i konačne

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler naglasio je danas da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hrecgovineu pravno obavezujuće i konačne.

Komentarišući odluku predstavnika vlasti iz RS da obustavljaju rad u odlučivanju u radu organa BiH, zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, Sattler je novinarima u Bijeljini, nakon dvodnevnog radnog sastanka o ekonomskim reformama, rekao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH vodi u pravni vakum.

“U svakom društvu i sistemu morate imati jednu konačnu instancu, arbitra, nezavisno tijelo u donošenju odluka. Jedna od okosnica je Ustavni sud BiH u ovoj zemlji, i njegove odluke su pravno obavezujuće i konačne”, istakao je on.

Sattler je dodao da, kakava god da je odluka, ona je pravno obavezujuća i konačna.

“Ovde sada, u ovom trenutku, pričamo o određenim potezima iz Banje Luke, ali ja moram naglasiti da i ostatak zemlje i Federacija BiH i nivo BiH ne provode značajan broj ranijih odluka Ustavnog suda. Neprovođenje ovakvih odluka dovodi do pravne neizvjesnost i do pravnog vakuuma”, kazao je Sattler.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović rekla je juče da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kome pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

Na sastanku srpskih zavničnika i predstavnika parlamentranih stranaka usvojen je i zaključak da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS, koja bi mogla biti zakazana za ponedeljak, 17.februara, a u vezi s odlukom Ustvanog suda BiH, koji je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

Zvaničnici RS-a tu odluku ne prihvataju i tvrde da je “na štetu RS”.

(Fena)