UABNOR predstavio razglednice narodnih heroja Mostara

Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar predstavilo je večeras u Mostaru razglednice s fotografijama narodnih heroja Mostara.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić pojasnio je kako je riječ o setu od 16 razglednica, od kojih je 15 razglednica narodnih heroja Mostara i jedna zajednička razglednica.

“Ovim razglednicama želimo dati doprinos kulturi sjećanja. Oni narodi i zemlje koji zaborave prošlost zapravo nemaju o čemu pričati u budućnosti. I u tom kontekstu želimo se sjetiti tih, uglavnom mladih ljudi, koji su krenuli protiv fašizma kako bi donijeli slobodu”, kazao je Đulić.

Pri tom je kazao kako je malo koji grad kao Mostar imao tako impozantan broj narodnih heroja, koji su, istakao je Đulić, išli u rat da izbore slobodu i bolji život.

Predstavljanjem razglednica UABNOR Mostar započeo je obilježavanje Dana antifašizma – 75 godina oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, čija će centralna svečanost biti upriličena u subotu na Partizanskom groblju u Mostaru.

(Fena)