Bill Gates kupio prvu jahtu na vodonični pogon za 645 miliona dolara

Drugi najbogatiji čovek svijeta, Bill Gates, kupio je najpoželjniju superjahtu trenutno, koju pokreće tečni vodonik.

Gates redovno dijeli svoje bogatstvo sa ostatkom svijeta, tako što podržava brojne eco-friendly inicijative, kao i organizacije koje su posvećene svjetskom zdravlju. Milijarder je sada investirao dosta novca u sasvim zelenu jahtu, u nadi da će mnogi drugi ljudi njegovog statusa pratiti njegove korake.

Nova jahta koja je dio njegove flote debitovala je tokom sajma nautike u Monaku, a konstruiše je holandsko brodogradilište Sinot. Jedina emisija ove jahte biće voda onda kada ona bude završena, dok će joj maksimalna brzina biti 17 čovorova, sa prelaznim opsegom od 3.750 nautičkih milja.

Kreirana u saradnji sa Lateral Naval Architects, jahta će biti dugačka 112 metara, a pokretaće je tečni vodonik, koji će generisati električnu energiju za gorivne ćelije.

“Za razvoj Aqua jahte, bili smo inspirisani načinom života vlasnika koji je orijentisan ka budućnosti i vodi računa o svom prirodnom okruženju, kao i fluidnom versatilnošću vode i vrhunskom tehnologijom, što je sve kombinovano u ovoj jahti dužine 112 metara sa zaista inovativnim osobinama”, izjavio je Sander Sinot.

“Naš izazov je bio implementacija u potpunosti funkcionalnog tečnog vodonika i gorivnih ćelija unutar prave superjahte, što nije samo vrhunski poduhvat u tehnologiji, već i u dizajnu i estetici”, dodao je.

Masivna superjahta ima pet paluba i može primiti 14 gostiju i 31 člana posade. Njen dizajn je inspirisan okeanom, pa posjeduje zaobljene linije eksterijera, koje se prelivaju od krme, preko panoramske kapsule.

Aqua ima četiri kabine za goste, dvije VIP kabine i vlasnički paviljon. Kako bi smjestila 31 člana posade, ona ima i 14 duplih kabina namijenjenih njima, dvije kabine za oficire i jednu kapetansku kabinu.

Ipak, njeno kružno stepenište je jedan od elemenata koji je definišu, a uvija se prema dole od gornje, do donje palube. Glavni arhitektonski dio stepeništa jeste najniži nivo, gdje se nalaze dva masivna rezervoara vodonika, sa svojim heksagonalnim teksturnim površinama.

Pored svega toga, ova jahta ima zdravstveni i wellness centar sa teretanom, sobom za hidromasažu i joga studiom. Pored činjenice da je zaista napredna i moderna, Aqua jahta je besprekompromisno luksuzna, sa infiniti bazenom heliodromom i bazenom u zatvorenom prostoru.

Konstrukcija enterijera i eksterijera su konceptualno urađene za pet mjeseci, pa prikazuju moderni dizajn. Ipak, uprkos glasinama da je Bil Gates investitor ove jahte, ona je i dalje u fazi koncepta.