Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša pada na području Krajine, Hercegovine i sjevera Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Ivan Sedlo 4, Sokolac i Zvornik 5, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 6, Bijeljina, Doboj, Livno, Mostar i Trebinje 7, Bihać i Drvar 8, Bugojno, Gradačac, Grude, Prijedor, Sarajevo i Srebrenica 9, Banja Luka, Jajce i Stolac 10, Sanski Most 11, Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na planinama će padati snijeg.

Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever. U Hercegovini i jugozapadu Bosne od poslijepodnevnih sati umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pogoršanje vremenskih prilika, praćeno padavinama i nešto nižim dnevnim temperaturama, kod osjetljivih osoba će dovesti do izraženijih tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Veći sadržaj vlage u zraku, dodatno će pojačati osjećaj hladnoće u noćnim satima.

Poželjno je umanjiti boravak na otvorenom i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Vozi se po mokrom kolovozu

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Zbog jakog vjetra skrećemo pažnju na puteve Priluka-Glamoč-Mlinište, Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Drvar. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova kod mjesta Potoci na magistralnom putu Jablanica-Mostar od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat, saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća na magistralnim putevima Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)