Posebna sjednica NS RS o odluci Ustavnog suda BiH 17. februara

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović, u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, biće održana u ponedjeljak, 17.februara, u Banjoj Luci.

Cvijanović je za sjednicu predložila samo jednu tačku “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović danas je, nakon sjednice parlamentranog kolegija, rekao da je razlog odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ta odluka suda još uvijek nije dostavljena entitetskom paralmentu.

“S odlukom sam upoznat iz saopštenja Ustvanog suda i medija. Ustavni sud BiH je više puta izašao iz okvira prava”,rekao je Čubrilović i naveo “da je to antidejtonsko i antiustavno djelovanje tog suda”, te podsjetio da je pitanje vlasništva regulisano u entitetima.

Cvijanović je u srijedu, 12. februara, rekla da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo koe pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

Na sastanku srpskih zavničnika i predstavnika parlamentranih stranaka usvojen je i zaključak da se zatraži održavanje hitne sjednice NS RS, a u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH, koji je proglasio nesutavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrendom zemljištu u RS-u je konačna i obavezujuće, a svi koji se protive i spriječavaju njeno provođenje suprostavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu”, upozorio je nakon toga podpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ukazao je da je od srpskih predstvanika najavljena blokada državnih organa BiH donijeti štetu svim građanima i predstavlja antiustavno djelovanje.

“Tu počinje obaveza nadležnih institucija, ali i visokog predstavnika u BiH, odnosno OHR-a, da reaguje, jer ima mandat za to”, naglasio je Salkić.

Blokade neće, kako je dodao, promjeniti odluku Ustavnog suda.

(Fena)