HNK: Nema razloga za zabrinutost zbog gripe kod djece

Budući da je u školama na području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona od prošlog tjedna evidentan povećan broj izostanaka učenika zbog simptoma sezonske gripe (gripe B), s ciljem zaštite učenika i uposlenika škola, te prevencije i sprečavanja širenja virusa, ministar prosvjete, nauke, kulture i športa dr. sc. Rašid Hadžović sastao se juče sa dr. med. Senadom Vujicom, specijalistom školske medicine Doma zdravlja Mostar i dr. med. Leonorom Redžić, s Odjela za infektivne bolesti KB „Dr. Safet Mujić“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a

Razloga za zabrinutost i paniku nema, navele su dr. Vujica i dr. Redžić obzirom na to da broj oboljelih od sezonske gripe (gripe B), kao i infektivne mononukleoze nije veći nego prethodnih godina. U namjeri adekvatnog djelovanja i zaštite sudionika nastavnog i odgojnog procesa,  školama i vrtićima preporučuje se da osiguraju dovoljno sapuna i čiste vode, kao i održavanje čistoće i dezinfekcija površina. Dr. Vujica i dr. Redžić navele su kako su uobičajeni simptomi gripe B kašalj, visoka temperatura koja se teže vraća na normalne vrijednosti, kao i bol u grlu. Prema preporukama predstavnica zdravstvenih institucija, djeca ne bi trebala dolaziti u školu ukoliko imaju navedene simptome, kao ni 48 sati nakon što se tjelesna temperatura vrati na normalne vrijednosti.

U cilju zaštite sudionika nastavnog procesa i prevencije virusa gripe Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K poziva ravnatelje i uposlenike odgojno-obrazovnih ustanova, kao i roditelje da u periodu sezonske gripe djeluju adekvatno i sukladno preporukama ljekara.

(NovaSloboda.ba)