Kurti: Sporazum s Beogradom nije imao odobrenje nove vlade

Novi kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da kosovski dužnosnici koji su u petak u Muenchenu potpisali sporazum o obnovi  saobraćajnih veza između Beograd i Priština, nisu imali odobrenje nove vlade.

“Dva sporazuma u Muenchenu potpisali su dužnosnici, koje je ovlastio bivši ministar Pal Lekaj i cijeli pregovarački proces je obavljen prije početka naše vlade. Stoga ovi dužnosnici nisu dobili ovlaštenja nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Šta više, ni tekst sporazuma nije predstavljen ni javnosti niti Vladi”, napisao je Kurti na svom Facebook profilu.

Kurti nije direktno naveo hoće li se nova vlada pridržavati navedenog sporazuma, te je dodao kako je u cijelom procesu najvažnija transparentnost.

“Iako su sve veze i unaprjeđenje infrastrukturnih standarda od presudnog značaja za razvoj naših zemalja i dio evropske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan, rezultat istinskih pregovora i potpuno u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu s obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, poručio je Kurti.

Sporazumom koji je potpisan na bezbjedonosnoj konferenciji u Muenchenu predviđeno je uspostavljanje željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, te završetak gradnje autoceste između ta dva grada.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, nakon što je dijalog o normalizaciji odnosa dviju strana blokiran u novembru 2018. godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

(Fena)