Haradinaj: Kurtijeva izjava sramota za Kosovo

Bivši premijer kosovske vlade Ramush Haradinaj prokomentarisao je izjavu Albina Kurtija, aktuelnog kosovskog premijera, da su ugovori s Beogradom potpisani bez njegovog znanja i izjavio da je to sramota za Kosovo i da su SAD razočarane.

Ramush Haradinaj objavio je sliku na Facebooku, a u opisu naveo da je fotografija napravljena 30. januara tokom sastanka s predstavnicima resornih ministarstava, gdje se razmatrala saradnja sa Srbijom o izgradnji željeznice, prenosi Radio televizija Srbije

“Kao premijer zemlje, prije dvije nedelje pozvao sam radne grupe kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva i cestovnog saobraćaja, odnosno predstavnike ministarstava, da ih obavijestim o pismu namjere za prugu koja će biti izgrađena sa Srbijom uz posredovanje ambasadora (Richarda) Grenella. Zamolio sam ih da budu oprezni i da ne pregovaraju niti da razgovaraju o bilo čemu što nije u skladu s Ustavom Kosova”, napisao je Haradinaj.

Dodao je da je tako trebalo da uradi i Albin Kurti, a ne da ponižava Kosovo i institucije govoreći da nije obaviješten

“Ova izjava, takođe, je razočarala SAD, jer je stvoren utisak da nismo jedinstveni u pogledu njihove podrške”, zaključio je Haradinaj.

Sporazumom koji je potpisan na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu predviđeno je uspostavljanje željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, te završetak gradnje autoceste između ta dva grada.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, nakon što je dijalog o normalizaciji odnosa dviju strana blokiran u novembru 2018. godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

(Fena)