Pretežno sunčano

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine vedro. U Bosni po kotlinama ima magle i niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica, Bugojno, Livno, Sokolac -5 stepeni, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg -3, Banja Luka, Grude, Ivan Sedlo, Srebrenica, Tuzla -2, Bihać, Doboj, Sarajevo -1, Zvornik 0, Bijeljina 1, Trebinje 2, Gradačac 3, Mostar 4, Neum 7 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura od 9 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Nakon prohladnog jutra, tokom dana će biti ugodnije, uz porast temperatura i sunčane intervale u cijeloj zemlji.

Pojava magle u centralnim i sjeveroistočnim područjima može kod osjetljivih osoba uzrokovati slabije poteškoće.

Poželjno je dan provesti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona kamenja

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na putnom pravcu Sarajevo-Zenica-Doboj, pa vozače na ovoj dionici pozivamo na pojačan oprez.

Niske temperature u jutarnjim satima pogoduju formiranju poledice, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)