Zbog velikog interesa putnika ovog ljeta uvodi se linija Kuwait City – Sarajevo

????????????????????????????????????

Kuwait Airways ponovno uvodi liniju između Kuwait Citya i Sarajeva od 9. juna. Direktna linija dva grada povezivaće do 12. septembra svakog utorka, četvrtka i subote avionom Airbus A320, potvrđeno je Feni s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kuwait Airways sezonski je letio na ovoj liniji 2013. godine, te ju je zbog velikog interesa turista iz ovog dijela svijeta, odlučio obnoviti ponovn od ovog ljeta.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić, zbog velikog interesa putnika iz Kuwaita, liniju na istoj ruti trebala bi od ovog ljeta uspostaviti i kompanija FlyBosnia, dva puta sedmično.

“Osim ove, FlyBosnia planira tokom ljetne sezone 2020. godine i čarter letove za Tursku, Egipat i Tunis. Od 25. maja, ova kompanija obavljaće letove od Sarajeva do Antalije, Hurgade i Monastira za lokalne turoperatore. Letovi će se održavati do sredine oktobra. Flybosnia, takođe, planira uvesti čarter letove za Jordan i Libanon”, kazala je Bagarić.

U ovom trenutku, u zimskom redu letenja sa sarajevskog aerodroma moguće je letjeti na 14 destinacija, s tim da je taj broj ljeti nešto veći.

Trenutno, u zimskom redu letenja sa MAS-a može se letjeti ka: Zagrebu, Beču, Rimu, Londonu, Istanbulu, Dohi, Štokholmu, Minhenu, Berlinu, Dubaiju, Kelnu, Beogradu, Budimpešti i Štutgartu.

“I ovo ljeto očekujemo ponovno uvođenje linije za Šaržu (Air Arabia), Aegean Airlines bi trebao ponovno uvesti letove za Atenu, Norwegian za Oslo, Gothenburg, Copenhagen, Flynas za Riyadh, Jeddah i Gasim. Takođe, sigurni smo da ćemo i ovo ljeto imati veliki broj čarter letova prema ljetovalištima na turskoj obali. Aviokompanija Lufthansa od ljetne sezone trebala bi imati dva dnevna leta za Minhen. Turkish Airlines i Qatar Airways od ljetnog reda letenja 2020. godine najavili su povećanje broja letova za destinacije na koje lete, pa bi tako Qatar Airways trebao od ovog ljeta uvesti svakodnevne letove za Dohu”, precizirala je Bagarić.

Pojasnila je da su aviokompanije te koje uvode nove linije, a na osnovu komercijalne analize, odnosno isplativosti linije i interesa za liniju.

Prema njenim riječima, Međunarodni aerodrom Sarajevo kontinuirano radi na uvođenju novih destinacija.

“Na bazi već započetih pregovora, i u 2021. godini očekujemo dolazak novih aviokompanija, kao i povećanje frekvencija i uvođenje novih destinacija od kompanija koje već lete za Sarajevo, s u ovom momentu je još rano govoriti o tome – kazala je Bagarić.

(Fena)